2012
ХАМЛЕТМАШИНА

Според текстот на Хајнер Милер , авторски текстови на актерите и драматургот
Превод: Наташа Аврамовска
Режија:Андраш Урбан
Драматург: Билјана Крајчевска
Композитор: Силард Мезеи
Сценограф: Валентин Светозарев
Костимограф: Благој Мицевски
Светло :Димче Спасевски

ИГРААТ:
Борче Ѓаковски Валентина Грамосли Иван Јерчиќ Илина Чоревска Катерина Аневска Никола Пројчевски Огнен Дранговски Соња Михајлова Петар Горко Соња Ошавкова

Во претставата се користени текстови од: Алберт Ками, Дамјан Груев, Вилијам Шекспир, Владимир Илич Ленин, Карл Маркс, Кочо Рацин, Мао Це Тунг, Никола Јонков Вапцаров, Славој Жижек,, авторски текстови на актерите и драматургот.

РОМЕО И ЈУЛИЈА

Режија: Дејан Пројковски
Сценографија: Валентин Светозарев
Костимографија: Благој Мицевски
Кореографија: Сташа Зуровац

Играат:
Дејан Лилиќ
Петар Горко
Соња Михајлова
Петар Мирчевски
Борис Чоревски
Никола Пројчевски
Филип Мирчевски
Борче Ѓаковски
Горан Стојановски
Никола Тодоровски
Ивица Цонев
Стево стаматовски
Евгенија Игуманова
Лена Симонова
Сашо Вонтов
Денис пајонов
Киров Владимир
Маргарита Бичкова
Александар Сердарук
Кристина Кузмина

Проектот е копродукција помеѓу:Охридско лето, НУ Народен театар Битола, Театар -Вера Комесаржевскаја од С. Петербург, МОБ и Охридски театар.

ЛЕТ ВО МЕСТО

Горан Стефановски
Режија: Ненад Витанов
Сценографија:Валентин Светозарев
Костимограф :Благој Мицевски
Музика: Миодраг Неќак

Борче Ѓаковски:Михајло
Огнен Дранговски:Ефто
Соња Михајловa:Султана
Валентина Грамосли :Рајна
Петар Мирчевски:Кир Панајотис
Кристина Х.Николова:Елена
Иван Јерчиќ:Киро
Васко Мавровски:Гаврил
Филип Мирчевски:Ангеле
Мартин Мирчевски:Кајмакот
Слободан Степановски:Г-дин Остојиќ
Митко С.Апостоловски:Г-дин Велков
Сашо Огненовски:Арамијата
Никола Пројчевски:Зограф
Петарт Спировски:Зограф/

ХЕНРИ VI, ТРЕТ ДЕЛ

Режија:Џон Блондел
Превод: Драги Михајловски
Сценографија: Валентин Светозарев
Костимографија: Благој Мицевски
Музика: Миодраг Неќак
Светло: Илија Димовски
Играат:
Соња Михајлова
Борис Чоревски
Петар Горко
Иван Јерчиќ
Петар Спировски
Огнен Дранговски
Мартин Мирчевски
Габриела Петрушевска
Николче Пројчевски
Васко Мавровски
Валентина Грамосли
Филип Мирчевски
Кристина Христова Николова
Митко Ивановски
Миодраг Неќак

ТРАВНИЧКА ХРОНИКА

Иво Андриќ
Драматург: Диана Мехеиќ
Режија: Бранко Брезовец
Музика : Марјан Неќак
Кореографија: Кире Миладиноски
Сценографија :Валентин Светозарев
Костимограф: Благој Мицевски
Светло: Илија Димовски
Видео: Сергеј Светозарев

ИГРААТ:
Габриела Петрушевска, Валентина Грамосли
Огнен Дранговски,Елена Моше, Љубен Најдовскки
Игор Трпчевски, Сашо Огненовски,Илина Чоревска
Никола Пројчевски,Марија Стефановска
Викторија Степановска,Маја Андоновска
Катерина Аневска,Филип Мирчевски
Александар Стефановски,Васко Мавровски
Маријан Ѓоргиевски,Борче Ѓаковски
Марјан Ѓоргиевски, Петар Спировски