Битола Шекспир Фестивал

Петти Интернационален Битола Шекспир фестивал 21 јуни – 01 јули 2017г.
Битола , Македонија

21 јуни (среда)

 20:00 ч. НУ Народен театар Битола
Свечено отворање на фестивалот

Шекспир колаж
Музичко-сценски колаж во продукција на НУ Народен театар Битола

22 јуни (четврток)

20:00 ч. НУ Народен театар Битола
В. Шекспир
“Отело”
НУ Турски театар, Скопје, Македонија
Режија: Дејан Пројковски

23 јуни (петок)

20:00 ч. НУ Народен театар Битола
В. Шекспир
“Симбелин”
Драмски и куклен театар „Иван Радоев“, Плевен, Бугарија
Режија: Лили Абаџиева

24 јуни (сабота)

20:00 ч. НУ Народен театар Битола
В.Шекспир
“Венецијанскиот трговец”
НУ Драмски театар, Скопје, Македонија
Режија: Наташа Поплавска

25 јуни (недела)

20:00 ч. НУ Народен театар Битола
Нина Мазур ( монодрама по мотиви од трагедијата „Хамлет“ на В. Шекспир )
“Сонот на Хамлет”
Академски Драмски театар, Владимир, Русија
Режија: Линас Мариус Заикаускас
Актер: Александар Аладишев

26 јуни (понеделник)

20:00 ч. НУ Народен театар Битола
В. Шекспир
“Ричард Трети”
НУЦК „Ацо Шопов” Театар, Штип, Македонија
Режија: Пламен Марков

27 јуни (вторник)

20:00 ч. НУ Народен театар Битола
В. Шекспир
“Хамлет – стапица”
Казак Драмски театар, Караганди, Казакхстан
Режија: Куандик Касимов

28 јуни (среда)

19:00 ч. НУ Народен театар Битола
В. Шекспир
“Сон на летната ноќ”
Куклен театар Тандарика, Букурешт, Романија
Режија: Кристијан Пепино

28 јуни (среда)


21:00 ч. НУ Народен театар Битола
В.Шекспир
“Ричард Трети”
Театарска компанија Лит Мун, Санта Барбара Калифорнија, САД
Режија: Џон Блондел

29 јуни (четврток)


20:00 ч. НУ Народен театар Битола
“Магбет” (монодрама по мотиви од трагедијата „Магбет“ на В. Шекспир)
Театар Контра, Спишка Нова Вес, Словачка
Режија, адаптација и дизајн: Клаудина Розин
Актер: Петар Чижмар
Со поддршка на Советот на уметници на Словачка

30 јуни (петок)


20:00 ч. НУ Народен театар Битола
В.Шекспир
“Дванаесетта ноќ” (Ноќ спроти Водици )
НУЦК „Антон Панов” Театар, Струмица, Македонија
Режија: Дејан Дамјановски

 01 јули (сабота)


20:00 ч. НУ Народен театар Битола
В.Шекспир
“Сон на летната ноќ”
Театар Комедија, Скопје, Македонија
Режија: Андреј Цветановски