МЕТАМОРФОЗИ

Авторска претстава на Лилија Абаџиева

Режија: Лилија Абаџиева
Сценографија и костими: Васил Абаџиев
Музичко обликување: Лилија Абаџиева
Светло: Игор Мицевски

По „Платон“ на А.П. Чехов, „Дневникот на заводникот“ на Серен Киркегор и поезија на Бодлер, Рембо и Кортасар

Фотографија и графички дизајн: Петар Тасевски и Васил Абаџиев
Инспициент: Мирко Лазаревски, светло: Илија Димовски, Игор Мицевски, тон: Александар Димовски, технички директор: Петар Трајчевски

Премиера: 28 и 29 декември 2015

Улоги:
Марјан Ѓорѓиевски
Катерина Аневска
Васко Мавровски
Мартин Мирчевски
Викторија Степановска – Јанкуловска
Никола Пројчевски
Кристина Христова – Николова
Иван Јерчиќ
Филип Мирчевски
Сандра Грибовска

За да дознае нешто за себеси, човек треба да знае се за другите. Не мора да постои расположение, коешто не може да се доживее, ниту пак мртов начин на живо, којшто не може да се оживее. Апсурдно ли е тоа? Според мене не. Кога ни го открива во детљи механизмот на сите дејства, ослободувајќи не на тој начин од самонаметнатата пречка на бремето на моралната одговорност, научниот закон за насладување се претвора во гарант за контемплативно постоење. Тој елоквентно ни покажува, дека најмалку сме слободни кога се мачиме да дејствуваме. Тој закон не оградува со замки и го запишува на ѕидот пророштвото на нашата судбина. Излишно е да го бараме затоа што тој е во нас. Можеби не ќе го забележиме, освен во огледало, во кое што се огледува душата.

Лилија Абаџиева, режисер