Битола Шекспир Фестивал 2017

МК | EN

Петти Интернационален Битола Шекспир фестивал 21 јуни – 01 јули 2017г. Битола , Македонија

21 јуни (среда) Свечено отворање на фестивалот

Со задоволство го објавуваме новиот член на Европската мрежа на Шекспир фестивали (ЕМШФ): Битола Шекспир фестивал од  Македонија, претставен од страна на Благој Мицевски. Со топло добредојде го пречекавме новиот член на генералната годишна средба на ЕМШФ чиј домаќин бешеИнтернационалниот Шекспир фестивал од Крајова.

Добредојдовте во мрежата!

На собранието присуствуваа следните членови: Емил Борогиња, Александру Буерану, Филип Пар, Блогој Мицевски, Никита Миливојевиќ, Д-р Рејнер Вирц, Јоана Сниецко, Јоланда Манеску, Маријана Варга, Мирчеа Корнистеану, Хакоб Газанчијан.

22 јуни (четврток) Отело

В. Шекспир
“Отело”
НУ Турски театар, Скопје, Македонија
Режија: Дејан Пројковски

23 јуни (петок) Симбелин

В. Шекспир
“Симбелин”
Драмски и куклен театар „Иван Радоев“, Плевен, Бугарија
Режија: Лили Абаџиева

 

24 јуни (сабота) Венецијанскиот трговец

В.Шекспир
“Венецијанскиот трговец”
НУ Драмски театар, Скопје, Македонија
Режија: Наташа Поплавска

 

25 јуни (недела) Сонот на Хамлет

Нина Мазур ( монодрама по мотиви од трагедијата „Хамлет“ на В. Шекспир )
“Сонот на Хамлет”
Академски Драмски театар, Владимир, Русија
Режија: Линас Мариус Заикаускас
Актер: Александар Аладишев

 

26 јуни (понеделник) Ричард Трети

В. Шекспир
“Ричард Трети”
НУЦК „Ацо Шопов” Театар, Штип, Македонија
Режија: Пламен Марков

 

27 јуни (вторник) Хамлет – стапица

В. Шекспир
“Хамлет – стапица”
Казак Драмски театар, Караганди, Казакхстан
Режија: Куандик Касимов

 

28 јуни (среда) Сон на летната ноќ

В. Шекспир
“Сон на летната ноќ”
Куклен театар Тандарика, Букурешт, Романија
Режија: Кристијан Пепино

 

29 јуни (четврток) Магбет

“Магбет” (монодрама по мотиви од трагедијата „Магбет“ на В. Шекспир)
Театар Контра, Спишка Нова Вес, Словачка
Режија, адаптација и дизајн: Клаудина Розин
Актер: Петар Чижмар
Со поддршка на Советот на уметници на Словачка

 

30 јуни (петок) Дванаесетта ноќ

В.Шекспир
“Дванаесетта ноќ” (Ноќ спроти Водици )
НУЦК „Антон Панов” Театар, Струмица, Македонија
Режија: Дејан Дамјановски

 

01 јули (сабота) Сон на летната ноќ

В.Шекспир
“Сон на летната ноќ”
Театар Комедија, Скопје, Македонија
Режија: Андреј Цветановски