КОГА ЦВЕТАА ТИКВИТЕ

Датум:

мај 25, 2023

Време:

8:00 pm

Локација:

Народен Театар Битола

Актер: Кристијан Танчевски
Светло: Горан Петровски
Тон мајстор: Николче Терзиевски
Стручен консултант: Љупчо Ѓорѓиевски
Музика: Лука Тошев
Видео: Николче Митревски
Плакат: Глорија Лазовска
“КОГА ЦВЕТАА ТИКВИТЕ”, вториот роман на познатиот југословенски автор, Драгослав Михаиловиќ има облик на монолошка исповед: некогашниот надежен боксер Љуба Сретеновиќ се сеќава на периодот од крајот на 1940-тите и почетокот на 1950-тите години кои го натерале да емигрира во Шведска. Објавен во 1968 година, романот го привлекува вниманието на југословенските власти, а претставата подготвена според романот е симната од репертоарот по само неколку изведби. Овој роман е едно од пресвртните дела од кои почнуваат нови тенденции во југословенската книжевност, важи за најзначаен роман на југословенскиот „црн бран“ и е едно од првите уметнички дела кои ја допираат темата на Информбирото во Југославија.
Измината претстава

Локација:

Вкупно места: 20 (20 Лево)
  • Народен Театар Битола
  • Широк Сокак бр.60
  • Битола
  • Битола
  • 7000
  • Македонија

Event Schedule Details

  • мај 25, 2023 8:00 pm   -   9:00 pm
Споделете
ДОДАЈТЕ ВО ВАШИОТ КАЛЕНДАР