НОЌТА КОГА ЈА УБИВ МЕСЕЧИНАТА

Датум:

март 2, 2023

Време:

8:00 pm

Локација:

Народен Театар Битола

НОЌТА КОГА ЈА УБИВ МЕСЕЧИНАТА
По МОСТОТ од  Лорен ван Велтер
Играат :
АЗ (човек од висока класа): Александар Копања
БУ (човек од средна класа) : Марјан Ѓорѓиевски
Просјакот: Валентин Светозарев
Превод од бугарски: Александар Копања
Адаптација и режија: Марјан Ѓорѓиевски
Сценограф: Валентин Светозарев
Костимограф: Благој Мицевски
Кореограф: Валентино Апостоловски
Тон-дизајн: Николче Терзиевски
Светло-дизајн: Горан Петровски
Инспициент:  Димитар Михајловски
Шминка и фризура: Сашо Мартиновски
Фотограф: Љупчо Илиевски
Плакат дизајн, идеја и изработка: Сашо Илковски, Илина Чоревска
Видео оператор: Владимир Переловски, Филип Ошавков
Премиера 19.02.2021
НУ Народен Театар Битола

 

Мост. Точно на полноќ. Месечина и двајца самоубијци. Случајна или намерна средба? Овие два лика застанати на работ на нивното постоење, ги овораат суштествените прашања за смислата на постоењето.
Овој свет патува од психолошка реалност до апсурдна баналност, тој распон е огромен простор, дупка во која пропаѓате и прочепкувате во љубовните, семејните, општествените прашања со акцент на извитоперената слика на човекот денес. Капитализмот е на тест. Слободата и демократијата и колку ја злоупотребуваме, за автоцензурата и за предвреме откажаните од витинското битисување, за осаменоста, за заборавениот контакт, за тоа колку се изгубивме трчајќи по лажните вредности.  Кој е вистинскиот човек денес? Каков треба да биде? Колку маски поставуваме да за да функционираме во изместената реалност, со ничкосани норми?
Стравот за смртта и стравот од тоа вистински да се живее.

 

Марјан Ѓорѓиевски

                                                    

Измината претстава
Вкупно места: 20 (20 Лево)
  • Народен Театар Битола
  • Широк Сокак бр.60
  • Битола
  • Битола
  • 7000
  • Македонија

Event Schedule Details

  • март 2, 2023 8:00 pm   -   9:30 pm
Споделете
ДОДАЈТЕ ВО ВАШИОТ КАЛЕНДАР