ЛАДАЛО -ТРАГИЧНА ЉУБОВ НА ЕДНА ДЕВОЈКА

Автор: Јукио Мишима
Режија: Благој Мицевски
Превод од Руски: Оливера Павловиќ
Сценографија: Валентин Светозарев
Костимографија: Благој Мицевски
Музика : Александар Димовски
Светло: Илија Димовски

Кореографија: Јагода Димовска
Фотографија: Димитар Колонџовски
Инспициент: Митко Иванов

 

Улоги:
Канако:Никола Пројчевски
Јицуко: Валентина Грамосли
Јошио: Марјан Ѓорѓиевски
Мадам: Соња Михајлова

 

Во претставата се користат авторски текстови на актерите и сонет од В. Шекспир

„Трагичната љубов на една луда девојка„
Стромодна романса на железничка станица…Секојдневно, без оглед н тоа дали е дожд или жега, во чекалната на железничката станица ќе забележиме една умоболна девојка со необична убавина. Со ладало во рацете , таа седи на клупата и напрегнато се загледува во лицето на секој минувач што ќе се покаже на станицата. Ќе прашаме зошто?Само затоа. Исполнувајќи се со разочарување , секојпат повторно да се врати на својата клупа.Како одговор на пршањето на нашиот коресподент , одговорила дека ладалото е божем од Кандјо. Поточно , еден маж, со која таа некогаш се сретнала на истото тоа место.