ГРИЛПАРЦЕР ВО СЕКС ШОП

Tекст: Питер Турини
Режија: Јован Ристовски
Драматург: Билјана Крајчевска
Сцена: Валентин Светозарев
Костими: Благој Мицевски
Светло: Игор Мицевски
Тон: Николче Терзиевски
Инспициент: Мирослав Лазаревски
Фотограф: Александар Јоначиќ

Премиера: 14.03.2017

Играат:

Александар Копања – мажот
Елена Моше – жената

Современа комедија која ги отвара прашањата за романтиката, за искреноста и се потенцираат и преиспитуваат основните човечки прашања. Во каков свет живееме? Во каква човечка цивилизација сме пораснале? Како ќе се развиваме? Во што ќе се пртетвориме? Како високата технологија влијае на човечката раса и природа на планетата земја? Дамата влегува во во секс шоп од љубопитност , а продавачот најљубезно и професионално и презентира секс -реквизити. Во таа ситуација ликовите спонтано се запознаваат , а преку нивниот заплет ги откриваат на комичен начин нивните фрустрации и комплекси. Со тоа индиректно авторот комплетно ни ја доловува денешната слика на европските граѓани и нивната судбина.

© 2023 НУ Народен Театар – Битола / NI National Theatre – Bitola