НОЌТА КОГА ЈА УБИВ МЕСЕЧИНАТА

По МОСТОТ од Лорен ван Велтер

Превод од бугарски: Александар Копања

Адаптација и режија: Марјан Ѓорѓиевски

Сценограф: Валентин Светозарев

Костимограф: Благој Мицевски

Кореограф: Валентино Апостоловски

Тон-мајстор: Николче Терзиевски

Светло-мајстор: Горан Петровски

Инспициент: Димитар Михајловски

Шминка и фризура: Сашо Мартиновски

Фотограф: Љупчо Илиевски

Плакат дизајн, идеја и изработка: Сашо Илковски, Илина Чоревска

Видео оператор: Владимир Переловски, Филип Ошавков

Премиера 19.02.2021

Играат :

АЗ (човек од висока класа): Александар Копања
БУ (човек од средна класа): Марјан Ѓорѓиевски
Просјакот: Валентин Светозарев

Мост.

Точно на полноќ. Месечина и двајца самоубијци. Случајна или намерна средба? 

Овие два лика застанати на работ на нивното постоење, ги овораат суштествените прашања за смислата на постоењето. Овој свет патува од психолошка реалност до апсурдна баналност, тој распон е огромен простор, дупка во која пропаѓате и прочепкувате во љубовните, семејните, општествените прашања со акцент на извитоперената слика на човекот денес. Капитализмот е на тест. Слободата и демократијата и колку ја злоупотребуваме, за автоцензурата и за предвреме откажаните од витинското битисување, за осаменоста, за заборавениот контакт, за тоа колку се изгубивме трчајќи по лажните вредности.  Кој е вистинскиот човек денес? Каков треба да биде? Колку маски поставуваме да за да функционираме во изместената реалност, со ничкосани норми?

Стравот за смртта и стравот од тоа вистински да се живее.

Марјан Ѓорѓиевски

© 2023 НУ Народен Театар – Битола / NI National Theatre – Bitola