ПАТУВАЧКИ ТЕАТАР ШОПАЛОВИЌ

По текст на: Љубомир Симовиќ

Режија: Љупчо Ѓоргиевски

Сценографија: Валентин Светозарев

Костимографија: Андреј Ѓоргиевски

Композитор: Марјан Неќак

Испициент: Мирко Лазаревски

Светло-мајстор: Горан Петровски

Тон-мајстор: Николче Терзиевски

Суфлер: Гордана Михајловска

Премиера: 25.12.2021

ЛИЦА:

Василије Шопаловиќ – Петар Мирчевски
Јелисавета Протиќ – Елена Моше
Софија Суботиќ – Маја Андоновска Илијевски
Филип Трнавац – Никола Стефанов
Гина – Соња Ошавкова
Благое Бабиќ – Живко Борисовски
Симка – Катерина Аневска Дранговска
Дробац – Александар Димитровски
Милун – Никола Пројчевски
Мајцен – Хари Михајловски

Ова е драма која се занимава со некои суштински прашања на театарот. Што воопшто значи театарот, за што воопшто ни служи театарот, има ли граница помеѓу стварноста и театарот и каде се наоѓа таа. Како театарот влијае врз реалноста и како реалноста се меша во театарот.
Накратко, претставата зборува за една длабока вера во она што ние го работиме, за една непресушна енергија да го сочуваме театарот, па макар и со дрвен мач, кој можеда биде поопасен од вистинскиот, доколку се верува во него.

Љупчо Ѓоргиевски

© 2023 НУ Народен Театар – Битола / NI National Theatre – Bitola